Steun 25 jaar onderzoek naar Diepe Hersenstimulatie (DBS)

Still to go

Het Hersen- en Zenuwcentrum van het Maastricht UMC+ viert dit jaar een belangrijke mijlpaal: al 25 jaar werkt een multidisciplinair team aan baanbrekend onderzoek op het gebied van Diepe Hersenstimulatie (DBS). Met als doel de levenskwaliteit van mensen met zowel neurologische als psychiatrische hersenaandoeningen te verbeteren door innovatieve behandelmethoden te ontwikkelen. Het team richt zich onder andere op de verbetering van cognitieve functies en buigt zich over de vraag of DBS ook effectief is bij de behandeling van tinnitus, ofwel oorsuizen.

Bij personen met een hersenaandoening is de kwaliteit van leven vaak niet enkel afhankelijk van beweegproblemen, maar ook van cognitieve functies zoals geheugen, concentratie en denkvermogen. Cognitieve achteruitgang kan voor patiënten en hun naasten een grote impact hebben. Door het verfijnen van DBS, wordt ernaar gestreefd niet alleen de motorische symptomen te verlichten, maar ook de negatieve invloed op het denkvermogen te minimaliseren.

Daarnaast biedt DBS potentieel een veelbelovende behandeling voor tinnitus door specifieke hersengebieden te stimuleren en de overactieve hersensignalen die de aandoening veroorzaken te reguleren. Wereldwijd leven miljoenen mensen met de aandoening die het dagelijks leven ernstig kan verstoren, met constante geluiden die er in werkelijkheid niet zijn. Dit kan en moet anders!

Uw steun kan een wereld van verschil maken. Elke donatie, groot of klein, helpt ons hoop te bieden aan velen die het nodig hebben.  

Draag bij aan een betere toekomst voor patiënten met een hersenaandoening. Geef voor onderzoek naar een nieuwe DBS-aanpak die de levenskwaliteit van patiënten verbetert.

Over het DBS-team

Het team bestaat uit medisch specialisten en onderzoekers met een achtergrond in zowel de neurowetenschappen als artificial intelligence (AI). Wat het team bijzonder maakt, is niet alleen de samenwerking tussen medisch specialisten en wetenschappers, maar ook de betrokkenheid van jonge, gedreven onderzoekers die met hun frisse blik en enthousiasme een belangrijke bijdrage leveren. Het is deze combinatie van expertises die het MUMC+ in staat stelt om nieuwe inzichten te ontwikkelen en technologische vooruitgang te boeken. Samen streeft het team ernaar om DBS niet alleen effectiever te maken, maar ook breder toepasbaar voor verschillende neurologische en psychiatrische aandoeningen. Dankzij deze krachtige samenwerking zijn ze in staat om de grenzen van wat mogelijk is te verleggen en een toekomst te bouwen waarin DBS een nog grotere impact kan hebben op de levens van patiënten wereldwijd.

De goededoelenstichting van Universiteit Maastricht
UM Crowd is onderdeel van het Universiteitsfonds Limburg/SWOL. Dit fonds is een erkend Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat uw schenking geheel of gedeeltelijk aftrekbaar is van de belasting. U ontvangt een automatische mail met een betaalbewijs na uw donatie. Klik hier voor meer informatie over ANBI.

View all
29-10-2024 | 16:47