Draag bij aan het welzijn van transgender personen
Onderzoek bij en met transgender personen is belangrijk! Hoewel steeds meer personen zich uiten als trans, blijven veel van hen stuiten op onbegrip in onze maatschappij. De stigma’s waar LGBTI+ personen ook vandaag nog mee te maken krijgen, leiden soms tot een laag zelfbeeld en verhoogde depressie- en suïcidecijfers. Maastricht University wil dit de wereld uit helpen door sterk wetenschappelijk onderzoek naar transgender personen tijdens hun transitie.
Neuroimaging onderzoek naar zelfbeleving en geluk
Neurowetenschapper Mathilde Kennis heeft een groot hart voor de transgender community. Zij wil zich inzetten om het samenspel van brein, zelfconcept en (seksueel) welbevinden van transgender personen te onderzoeken. Inzicht in de neurobiologie van transgender deelnemers kan bijdragen aan ons inzicht over waarom ze voelen wat ze voelen. Om een duidelijk beeld te krijgen van hoe het brein evolueert tijdens een transitie, zal het team van Mathilde gebruik maken van een geavanceerde MRI-scanner. De aanwezige middelen om dit totale onderzoek uit te voeren, schieten momenteel te kort. Met een bedrag van € 3.500 kan Mathilde haar belangrijk onderzoek afronden.
De uitkomsten van dit onderzoek kunnen ingezet worden bij de ontwikkeling van verbeterde (psychologische) behandelingen voor transgender personen om zo hun gezondheid en geluk te bevorderen. De verworven inzichten kunnen bijdragen aan een beter begrip rond deze groep mensen en zo weer een positieve stap zetten om intolerantie en discriminatie tot een einde brengen.
"Ook anno 2019 worden transgender personen nog te vaak gediscrimineerd en niet altijd serieus genomen. Ik wil met mijn onderzoek net het tegenovergestelde doen: hen zien en hen valideren.” – Mathilde Kennis
Professionele inzet
Mathilde Kennis, PhD-studente van de Faculty of Psychology and Neuroscience wordt in haar onderzoek begeleid door Prof. Dr. Alexander Sack en Dr. Felix Duecker, ervaren neurowetenschappers, en Dr. Marieke Dewitte, expert rond seksualiteit en zelfconcept. Ook Prof. Dr. Guy T’Sjoen uit Gent, een van de belangrijkste wetenschappers binnen het transgender topic, staat haar bij als copromotor.
UM Crowd is onderdeel van het Universiteitsfonds Limburg/SWOL. Dit fonds is een erkend Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat uw schenking geheel of gedeeltelijk aftrekbaar is van de belasting. U ontvangt een automatische mail met een betaalbewijs na uw donatie. Klik hier voor meer informatie over ANBI