Give to... vitality research programmes for seniors
Dankzij vooruitgang in de gezondheidszorg worden we ouder. De levensverwachting neemt wereldwijd toe, maar wel met meer chronische aandoeningen. Denk aan bijvoorbeeld suiker- en hart- en vaatziekten. Het hebben van meerdere chronische aandoeningen tegelijkertijd is tegenwoordig bij ouderen meer regel dan uitzondering. Deze multimorbiditeit heeft gevolgen voor vitaliteit en de kwaliteit van leven.
Psychische klachten zijn belangrijke risicofactoren voor het ontwikkelen van chronische aandoeningen. Bijvoorbeeld mensen met traumatische stress hebben wel 2 keer zoveel kans op dementie. Factoren die hiertoe lijken bij te dragen zijn: sociaal isolement, ongezonde leefstijl, armoede en mogelijk chronisch medicatie gebruik. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Iedereen wil een vitaal leven. Om het risico op chronische aandoeningen bij mensen met psychische klachten te verminderen, is het tijd voor actie!
Focus op vitaliteit en beweging
Het Age@Minds Fonds gaat samen met Mondriaan onderzoek doen naar chronische aandoeningen en verlies van vitaliteit bij ouderen met psychische aandoeningen. Middels de inzet van een gericht beweegprogramma (met hulp van Mondriaan werkgroep bewegen ouderen) zal worden onderzocht of vitaliteit en ook het geestelijk welbevinden verbetert. Om dit onderzoeksprogramma mogelijk te maken, betrekken we onze achterban en maatschappelijke partners. We hebben nog 25.000,- euro nodig om te starten met dit project.
"Als jonge dokter vind ik het belangrijk dat we in de toekomst goede zorg kunnen blijven bieden. Vanwege het toenemend aantal ouderen met chronische ziekten moeten we iets veranderen in ons zorgsysteem. Hiervoor is onderzoek naar (psychische) risicofactoren en preventie hard nodig!" Semmy op den Camp, arts-onderzoeker Mondriaan, Maastricht University.
Geef voor een vitaal leven voor iedereen. Dank u wel!
‘‘Een vitaal leven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Psychische klachten gaan gepaard met bijvoorbeeld stress, een beperkt sociaal netwerk en ongezondere leefstijl. Deze factoren gaan op oudere leeftijd echt hun tol eisen" – Dr. Sjacko Sobczak, Mondriaan, Maastricht University, Faculty of Psychology and Neuroscience
Jaarfondscampagne: Voor Elkaar 23/24
De Universiteit Maastricht zet zich in voor gelijkheid en wetenschappelijke en duurzame innovatie. Om de doelen en dromen van uw alma mater waar te maken, hebben we uw hulp hard nodig! Samen met de UM community maken we de vier unieke projecten tot een succes en krijgen we het #VoorElkaar.
De goede doelenstichting van Universiteit Maastricht
UM Crowd is onderdeel van het Universiteitsfonds Limburg/SWOL. Dit fonds is een erkend Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat uw schenking geheel of gedeeltelijk aftrekbaar is van de belasting. U ontvangt een automatische mail met een betaalbewijs na uw donatie. Klik hier voor meer informatie over ANBI.