Samen voor waardige zorg zonder angst!
Stelt u zich eens voor: in het verleden heeft u een heftige gebeurtenis meegemaakt. Nu u ouder wordt, merkt u dat deze nare herinneringen steeds vaker terugkomen. Daarom bent u voortdurend onrustig en bang. Graag zou u deze gevoelens willen delen, maar uw verhaal vertellen lukt u niet meer. Dus voelt u zich alleen en gefrustreerd, gevangen in uw eigen angst. Geliefden en zorgmedewerkers weten niet goed hoe ze u kunnen helpen.
Een groot probleem
Bovenstaande schrijnende situatie komt helaas vaak voor in Nederland, bijvoorbeeld bij mensen met dementie. Ruim 280.000 Nederlanders lijden aan dementie; uit onderzoek blijkt dat minimaal 8% van hen leeft met ernstige angst (Post Traumatische Stress Stoornis). En deze cijfers zijn nog maar het begin! Ze zijn gepubliceerd vóór de coronacrisis, toen we nog niet te maken hadden met angstaanjagend veel sociaal isolement, opsluiting en verlies…
De oplossing is nabij!
Dr. Sjacko Sobczak, ouderenpsychiater bij Mondriaan en onderzoeker aan de Universiteit Maastricht, ontwikkelt samen met experts een vernieuwend instrument, genaamd het TRADE-interview, waarmee de diagnose PTSS kan worden gesteld, zelfs als mensen hun levensverhaal niet meer zelf kunnen vertellen. Ook onderzoekt het team hoe vaak PTSS nu echt voorkomt bij mensen met dementie, hoe dat hun gedrag beïnvloedt, en welke behandelingen dan het beste helpen. Uiteindelijk beoogt dit project een mensgerichte en innovatieve behandelmethode voor PTSS te implementeren, die breed wordt toepast in regionale en landelijke zorgcentra.
Om deze handreiking te ontwikkelen, heeft Sjacko dringend aanvullende financiële steun nodig. Geef ook voor waardige zorg en laat deze angstige mensen niet in de steek!
‘‘Mijn interesse in levensverhalen werd bevestigd toen ik als student geneeskunde in het verzorgingshuis ging werken. Ik ontdekte dat er mensen waren die als ‘lastig’ of ‘moeilijk’ werden gezien, bijvoorbeeld door agressie of omdat ze voortdurend om hulp riepen. Nu, als ouderenpsychiater, kan ik écht iets voor hen betekenen. Helpt u mee?’’ – Dr. Sjacko Sobczak, Maastricht University School for Mental Health and Neuroscience
sjacko.sobczak@maastrichtuniversity.nl
UM Crowd is onderdeel van het Universiteitsfonds Limburg/SWOL. Dit fonds is een erkend Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat uw schenking geheel of gedeeltelijk aftrekbaar is van de belasting. U ontvangt een automatische mail met een betaalbewijs na uw donatie. Klik hier voor meer informatie over ANBI.