AD(H)D: steun de ontwikkelkansen van vrouwelijke studenten
Urenlang in je boeken gedoken de lesstof doorspitten of aandachtig luisteren naar een hoorcollege. En dat alles in rust en stilte zodat je anderen niet stoort: voor sommige studenten klinkt dit als een bijna onmogelijke opgave. In Nederland heeft zo’n 4% van de studenten te maken met symptomen van AD(H)D (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), ofwel ‘aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit’, dat zich vaak uit in een korte aandachtspanne, hyperactiviteit en impulsief gedrag. Momenteel maakt slechts 7% van de studenten die recht hebben op bepaalde faciliteiten hier gebruik van, omdat de hulp niet aansluit bij datgeen zij daadwerkelijk nodig hebben. Dat moet en kan anders.
Eveline van Eerd, masterstudent aan de Faculteit Psychologie en Neurowetenschappen, weet zelf als geen ander hoe het is om te leven met AD(H)D. Als vrouw ervaart ze de stoornis anders dan haar mannelijke studiegenoten: AD(H)D-symptomen en de bijbehorende ondersteuningsbehoeften verschillen namelijk tussen mannen en vrouwen. Onderzoek is echter nog steeds voornamelijk gericht op het mannelijk brein en lichaam. Met haar campagne wil Eveline bewustzijn creëren over deze problematiek, de wensen van vrouwelijke studenten in kaart brengen en een actieplan creëren voor Nederlandse onderwijsinstellingen (MBO, HBO en WO). Een eerste, concrete stap is het organiseren van focussessies om ervaringen en behoeftes te identificeren. Daar is aanvullend geld voor nodig.
‘Als onderdeel van de doelgroep voel ik een sterke connectie met het onderwerp. Met deze campagne hoop ik meer inzicht te krijgen in de behoeftes van vrouwelijke studenten met AD(H)D en samen met de studenten en het onderwijs tools, handvaten en faciliteiten te ontwikkelen om ze hierin te voorzien. Daarnaast hoop ik dat het bewustzijn creëert over de waarde van genderspecifiek onderzoek, zodat deze kloof steeds beter gedicht kan worden.’ – Eveline van Eerd, masterstudent aan de Faculteit Psychologie en Neurowetenschappen
UM Crowd is onderdeel van het Universiteitsfonds Limburg/SWOL. Dit fonds is een erkend Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat uw schenking geheel of gedeeltelijk aftrekbaar is van de belasting. U ontvangt een automatische mail met een betaalbewijs na uw donatie. Klik hier voor meer informatie over ANBI.