Support research into the psychological effects of the mines

Precies 50 jaar geleden, in 1974, wordt de allerlaatste steenkool uit de Oranje Nassaumijn in Heerlen naar boven gehaald. Het markeert het einde van een belangrijke periode voor Zuid-Limburg. Na de sluiting van de mijnen ervaren ex-werknemers de fysieke gevolgen van het loodzware, ongezonde en gevaarlijke werk, en veel families komen in financiële nood. Ook mentaal lijkt de periode z’n sporen na te laten. De mentale impact schemert door in de ingrijpende verhalen die anno 2024 vaak nog springlevend zijn, tientallen jaren nadat de werkers voor het laatst de lift naar boven namen.

Onder leiding van Dr. Sjacko Sobczak starten de UM, Mondriaan, Open Universiteit en het Nederlands Mijnmuseum het allereerste onderzoek naar de impact van het mijnverleden op de mentale gezondheid van ouderen in de Zuid-Limburgse mijnregio. Want hoewel de verhalen suggereren dat de periode een mentale impact had, is nooit eerder onderzocht wat concreet de koppeling is tussen ingrijpende gebeurtenissen, ofwel trauma, psychische gezondheid en het mijnverleden bij de huidige bewoners van de mijnstreek. Wat hebben ex-mijnwerkers en hun naasten als ingrijpend ervaren? En hoe heeft dat invloed (gehad) op psychische klachten? Wat kunnen we van hun verhalen leren en hoe vertalen we deze inzichten naar gepaste gezondheidszorg?

Het doel van het onderzoek is inzicht krijgen in welke gebeurtenissen in en rondom de mijnen als ingrijpend zijn beleefd en wat het effect daarvan is op de mentale gezondheid bij mensen in de mijnregio. De verhalen van oud-mijnwerkers worden middels diepte-interviews opgehaald, verzameld en onderzocht. De opbrengsten zullen onder andere gepresenteerd worden in het Nederlands Mijnmuseum.

Laat MIJN-verhalen tot leven komen; steun het onderzoek naar mentale gezondheid in de mijnregio

‘Een mijngang is als een trauma. Je ziet niets maar voelt veel; in de lange, donkere gangen kun je zomaar verdwalen. Mensen praten meestal niet ‘vanzelf’ over trauma. Schaamte en schuld maken dat de herinnering diep wordt weggestopt. Maar ook zonder woorden vindt trauma een weg naar buiten. We willen met dit project woorden geven aan het gevoel dat het gevaarlijke mijnleven met zich meebracht. Mentale gezondheid in het nu is onlosmakelijk verbonden met het verleden en de gebeurtenissen die daar plaatsvonden. En dat mag uitgesproken en gezien worden.’ - Dr. Sjacko Sobczak, Mondriaan, Maastricht University, Faculty of Psychology and Neuroscience



Achtergrond Age@Minds Fonds
Het Age@Minds Fonds van de Universiteit Maastricht zet zich in voor een waardige en vitale oude dag voor mensen in de regio. Dr. Sjacko Sobczak is onderzoeker en ouderenpsychiater en de uitvoerende coördinator van het Age@Minds Fonds. Dit fonds is onderdeel van het Universiteitsfonds Limburg, de goede doelenstichting (ANBI) van de UM. Een donatie aan het Age@Minds Fonds en deze campagne kan op fiscaalvriendelijke wijze plaatsvinden.

De goededoelenstichting van Universiteit Maastricht
UM Crowd is onderdeel van het Universiteitsfonds Limburg/SWOL. Dit fonds is een erkend Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat uw schenking geheel of gedeeltelijk aftrekbaar is van de belasting. U ontvangt een automatische mail met een betaalbewijs na uw donatie. Klik hier voor meer informatie over ANBI.

Photo credits: Sociaal Historisch Centrum voor Limburg 
Second image: copyright DSM

Filmavond MIJN-verhaal | donderdag 31 oktober | 18.30 - 22.30

Op donderdag 31 oktober bent u van harte uitgenodigd voor een wel heel bijzondere filmavond in Filmhuis ZICHT te Sittard: een event geheel in het teken van ons regionaal mijnverleden. Tijdens de avond vertonen we de film Gluckauf, omringd door een divers randprogramma. Zo is er een muzikaal optreden van X!, en vertellen Sjacko Sobczak, als projectleider, en Leen Roels, directeur Nederlands Mijnmuseum, ons over het mijnverleden en de relevantie en doelen van het project MIJN-verhaal. Verder presenteert schrijver Emile Beulen zijn intrigerende boek Stoffig Licht, met na afloop een boekverkoop en signeersessie. Het boek is tijdens het event te koop voor 30,-, waarvan 15 euro ten goede komt aan het onderzoek.

Entree is 25,-. De opbrengst van de avond gaat volledig naar het onderzoek. Wilt u een bedrijfspakket afnemen of een algemene donatie doen aan het onderzoek? Klik dan hier.

Bestel een ticket via Filmhuis ZICHT.


Programma
18.30 - 18.45: Ontvangst 
18.45 - 19.15: Welkom, talk en muziek
19.15 - 21.15: Vertoning film Gluckauf
21:15 - 22.30: Borrel en boekpresentatie 

De voertaal van de avond is Nederlands. Hapjes en drankjes worden verzorgd.